Tänk att kunna hjälpa

År 1988 väntade vi, Ingrid Löf Dahl och Santhe Dahl, vårt tredje barn. Att få barn är något stort och märkvärdigt men det är bara så, att ibland blir det inte som man tänkt sig.

Linnéa skulle födas i slutet av augusti men hon hade bråttom att komma ut. För tidig vattenavgång och några veckor sängliggandes blev det för Ingrid på lasarettet. Den 13 juli 1988 kom sedan Linnéa, sex veckor för tidigt. Linnéa var mycket sjuk när hon föddes och fick vistas på lasarettet i flera veckor. Linnéa kämpade på och fick till slut komma hem.

Under hennes första levnadsår var hon mycket infektionskänslig. Hon hade ständiga öroninflammationer och fick äta antibiotika. Hon var senare i sin utveckling på många sätt. Vi påpekade detta och fick ofta till svar att vi var tvungna att ge henne tid, hon är ju för tidigt född. Men snart insåg man att Linnéa behövde stöd. Hela grundskoleperioden gick Linnéa integrerat på vanlig skola med en assistent, på gott och ont. Sedan blev det Särskolegymnasium och Värnamo folkhögskola. Efter skolan fick Linnéa jobb på Tufvan, ett café och lunchställe, och blev delaktig i Ensemble Cor, Växjös glada Hudik.

Infektionskänslig har hon fortsatt att vara, vilket vi blev svårt påminda om våren 2016. Linnéa drabbades av en infektion som man trodde var en lunginflammation. Hon blev inlagd på Växjö lasarett den 20/3-16. Det visade sig vara vätska i hjärtsäcken och hon fick åka ambulans till Karlskrona. Väl nere på Karlskronas ambulansintag stannade Linnéas hjärta. När vi lite senare anslöt på sjukhuset var det inte mycket hopp vi fick. Alla Linnéas organ var utslagna och hon behövde hjälp med allt.

Men Linnéa kämpade på och kom tillbaka till Växjö lasarett på skärtorsdagen, fortfarande med all hjälp för att vara vid liv. Sakta, sakta återfick Linnéa sina funktioner. När det blev tal om permission, försvann Linnéas vita blodkroppar och hon blev isolerad på grund av infektionsrisk. Sammanlagt låg Linnéa 11 veckor på lasarett.

Sedan mars 2016 har Linnéa återhämtat sig men är fortfarande väldigt infektionskänslig och behöver regelbundet besöka sjukhuset för att kontrollera sina blod- och levervärden. I april 2021 fick Linnéa en diagnos, Kabukisyndromet. Tänk att vi skulle behöva vänta 32 år innan vi fick det svaret…

Varför har vi startat denna stiftelse? Jo, för vid ett tillfälle när Linnéas storasyster kom och besökte Linnéa sa systern ”När du blir riktigt frisk ska vi ha en LIVETS FEST och bjuda alla vi känner”. Den 15 oktober samma år anordnade vi en LIVETS FEST, vilken lycka! I samband med festen hade vi bestämt att starta en stiftelse som främjar personer, främst barn och ungdomar med särskilda behov.

Tänk att kunna hjälpa, göra livet lite roligare och lättare, så härligt. Därför, Stiftelsen Linnéa Dahl!

Ingrid Löf Dahl & Santhe Dahl